Kumppanillani on addiktio. Mitä voin tehdä?

Kirjoittanut vihjeitä

addiktio

Tapasit kumppanisi, kun olitte molemmat juhlimassa. Se oli loistavaa. Intiimi suhteenne oli upea ja päädyitte asumaan yhdessä, vaikka olitte aina olleet avoimen suhteen kannattajia.

Mutta nyt kaikki menee päin mäntyä. Kumppanisi on paljastunut addiktiksi ja silti rakastat häntä paljon.

Mitä voit tehdä?

Tärkeä tiedoksianto

Ilmanehtoja sivuston blogi käsittelee aina eri aiheita vakavasti ja ammattimaisesti liittyvät ne sitten seksuaalisuuteen tai parisuhteeseen, eikä tämä artikkeli ole poikkeus.

Mutta kun puhutaan riippuvuuksista, aihe on erittäin monimutkainen. Sen takia haluamme muistuttaa, että vaikka tämä artikkeli on kirjoitettu perusteellisten eri tutkimuksiin tehtyjen tulosten pohjalta ja ammattilaisten mielipiteisiin perustuen, se tulee ottaa vain neuvoa antavana.

Siitä syystä suosittelemme aina, jos epäilet kumppanillasi mitä tahansa riippuvuutta, ottamaan yhteyttä oman paikkakuntasi asiaan perehtyneisiin ammattilaisiin.

Uhkarohkeat tytöt ja pojat

Nykyinformaation valossa ensimmäiseen huumeiden kokeiluun vaikuttaa useampi asia:

  1. Uteliaisuus
  2. Uskaliaisuus
  3. Yleinen toivottomuus ja huono olo

Käyttäjän ei välttämättä tarvitse täyttää kaikkia kolmea kriteeriä. Ilman kolmatta mahdollisuudet addiktioon ovat suuret, ja jos kaikki kolme kohtaa laitetaan yhteen, todennäköisyys sairastua riippuvuuteen on huomattava.

Sanomme tarkoituksella sairastua, koska WHO:n mukaan riippuvuus on sairaus.

Klikkaa tästä, jos haluat lukea World Health Organizationin raportin World Drug Report 2018 (englanniksi).

Yksi vaikeimpia tosiasioita elämässä on huomata, että kumppanillasi on ongelmia aineiden käytön kanssa.

Joten katsotaan, mitä on mahdollista tehdä.

ongelmia

Asioita, joita voit tehdä, kun kumppanillasi on ongelmia

Treffeillä oleminen henkilön kanssa, jolla on ongelma, on hankalaa. Eläminen yhdessä kumppanin kanssa, jolla on ongelmia, saattaa olla kauheaa. Varsinkin, jos todella rakastat häntä.

Addikti tekee kaikkensa saadakseen ainetta, josta hän on riippuvainen. Hän on joko aineen vaikutuksen alainen tai kärsii vieroitusoireista, ja häneen ei voi luottaa. Hän valehtelee, luistaa kotitöistä, jättää menemättä töihin, ei katso lasten perään.. lista on loputon.

Mutta jos mielestäsi kumppanisi ei ole sairas vaan heikkoluontoinen, hänen mahdollisuutensa paranemiseen ovat lähellä nollaa.

Riippuvuus on melkein aina voimakkaampaa kuin rakkaus. Ei sen takia, ettei addikti pystyisi rakastamaan, vaan sen takia, että riippuvaisen ihmisen aivotoimintaa kontrolloi riippuvuuden aiheuttava aine.

Tarkastellaan, mitä kannattaa tehdä tai jättää tekemättä, kun ollaan tekemisissä ihmisen kanssa, jota rakastat ja kenellä on ongelma.

1.Hyväksy, että olet myrkyllisessä suhteessa, kirjaimellisesti.

Ihan alussa kun tajuat, että kumppanisi on aineiden väärinkäyttäjä, negatiiviset tunteet ovat väistämättömiä, mutta vahingollisia. Ongelman kieltäminen on niistä ensimmäisiä.

Miksi torjua asia? Kyse on itsesuojeluvaistosta. itselleen valehteleminen on inhimillistä, mutta siitä on päästävä yli ja todettava faktat, jotta voi jatkaa.

Muista, että sinulle valehtelu, rahan varastaminen lompakostasi tai jotain vielä pahempaa ei tarkoita, etteikö hän rakastaisi sinua.

Jos epäilys tästä koskaan käy mielessäsi, muistele kaikkia hyviä hetkiä ja sitä, kun rakastuitte ensi kertaa.

Kukaan ei ole vain yhtä asiaa. Kukaan ei ole vain narkkari. Kukaan ei ole vain muusikko. Kukaan ei ole vain putkimies. Kukaan ei ole vain syöpäpotilas. Me ihmiset, luojan kiitos, olemme monia asioita samaan aikaan.

Toistan, muista kaikki hyvät asiat.

Vaikket kenties näe niitä juuri nyt, ne ovat siellä. Sairaus vain yksinkertaisesti peittää ne.

2. Älä tuomitse häntä, vaan hänen ongelmansa.

Riiteleminen ei auta. Moittiminen ei auta. Sen sanominen, että olet pettynyt ei auta sekään.

Melkein aina toisen soimaaminen tekee ongelmasta vielä pahemman.

Tietyllä hetkellä, kun addikti näkee, että hän vahingoittaa rakastamaansa kumppania, hän voi sanoa täysin vilpittömästi, ettei hän enää koskaan käytä. Mutta hän tulee käyttämään, kun seuraava impulssi iskee.

Ja sitten hän valehtelee taas, jotta ei loukkaisi sinua, ja te kaksi olette vankeina tanssimassa samaa, kivuliasta ja absurdia tanssia vuodesta toiseen.

Kukaan ei ratkaise ongelmiaan vain siksi, että joku toinen pyytää häntä tekemään niin. Ongelmat alkavat ratkeamaan, kun henkilö itse tajuaa, että riippuvuuden haitat ovat paljon vakavampia kuin niiden hyödyt.

Toisin sanoen aineista saatava hyvänolontunne ei enää voita riippuvuudesta aiheutuvia muita ongelmia.

Ja aina se ei ole edes niin yksinkertaista, kun puhutaan riippuvuudesta. Addikti voi hyvinkin olla tietoinen sairautensa hyödyistä ja haitoista, mutta jatkaa silti käyttämistä.

Hän ei enää ole kykenevä päättämään asioista itsenäisesti, mukaan lukien ajatuksensa ja toimensa, vaan aine ja sen tarve on kontrollissa.

Älä käytä

3. Älä käytä kumppanisi kanssa.

Se on pikatie tuhoon. Vaikka se vaikuttaa absurdilta, sitä tapahtuu koko ajan.

Ihmiset kuvittelevat, että jos aineita nautitaan yhdessä, niiden käytöstä tulee kontrolloidumpaa tai että niiden käyttö rajoittuu vain kumppanin kanssa olo aikoihin.

Tämä on sekä valheellista että vaarallista samaan aikaan.

Valheellista siksi, että riippuvuuden tasoa voidaan mitata.

Kuinka paljon hän käyttää päivässä? Onko hänen toleranssinsa kasvanut? Kuinka monta päivää kuukaudessa hän ei ole ollut töissä?

Yleisesti ottaen, kumppanisi tarvitsee enemmän aineita kuin sinä, koska hän on aloittanut aikaisemmin. Joten se on erittäin huono idea. Huumeiden käyttö on aina huono valinta. Aina.

Vaarallista siksi, että näissä olosuhteissa vaara, että saat saman taudin, on korkea.

Jos kumppanisi ehdottaa käyttöä yhdessä ja kieltäytyy kaikesta tarjolla olevasta avusta, sinun pitää jättää hänet. Mutta siitä puhumme myöhemmin.

4. Älä ole dramaattinen vaan käytännöllinen.

Älä itke, huuda tai raivoa kumppanisi edessä. Se ainoastaan pahentaa tilannetta. Ota selvää, mihin hän on koukussa. Kannabisriippuvuus ei ole sama kuin kokaiinin käyttö, vaikka kummatkin ovat vakavia ongelmia.

Ei ole sama olla riippuvainen tupakasta kuin alkoholista. Molemmat addiktiot muuten aiheuttavat vuositasolla moninkertaisesti enemmän kuolemantapauksia kuin kaikki huumeet yhteenlaskettuina Suomessa.

Tupakointi esimerkiksi on yksi suurin ennenaikaisen kuoleman aiheuttajista maailmassa, mutta se ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia muille kuin polttajalle itselleen.

Kun puhutaan alkoholista, asiat mutkistuvat jo paljon.

Sinun itsesi tulee olla hyvin perillä asioista. Tämän blogin lukeminen on hyvä alku, mutta suosittelemme aiheeseen perehtymistä myös muita kanavia käyttäen.

5. Älä kuvittele, että hän pystyy ratkaisemaan ongelmansa yksin.

Addiktin elämässä tulee hetki, jolloin ongelman ratkaiseminen yksin ei enää ole mahdollista.

Kun parisuhde alkaa kärsiä, se hetki on koittanut.

Ja tässä on sinun suurin haasteesi: saada hänet ymmärtämään, että hänellä on vakava ongelma.

Lainataksemme Encarni Muñozin analyysiä:

“Addiktin välinpitämättömyys riippuvuuden aiheuttamiin terveyshaittoihin aiheuttaa usein kumppanille ahdistuneisuutta. Joskus henkilö on tietoinen ongelmastaan, mutta ei halua itseään autettavan, hän aloittaa hoitoja, mutta lopettaa ne kesken, hän tekee lupauksia, joita ei kykene tai halua pitää ja hän yrittää lopettaa käytön siinä onnistumatta aina uudestaan ja uudestaan. Kun selvänä henkilönä näet kumppanisi tuhoavan itseään joka päivä yrität mitä tahansa keinoa auttaaksesi häntä. Valitettavasti usein nämä yritykset auttaa eivät toimi vaan aiheuttavat vain enemmän parisuhdeongelmia.”

ryhmäterapiaan

7. Mene ryhmäterapiaan, joka on tarkoitettu addiktien läheisille.

Ryhmäterapiassa on ammattilaisia kuten psykologeja ja ihmisiä, jotka ovat kokeneet samankaltaisen tilanteen kuin sinä. He auttavat sinua kartoittamaan ongelman laajuuden ja antavat kultaakin kalliimpia neuvoja, kuinka toimia kumppanisi kanssa.

He käsittelevät luottamuksellisesti SINUN ongelmiasi ja pyrkivät lievittämään tilanteen tuomaa tuskaa. Voit kertoa heille kaiken, ja he eivät hämmästele sitä tai tuomitse sinua, sillä he ovat jo kuulleet ja nähneet kaiken aikaisemmin.

Suomessa toimii useita alkoholistien ja huumeiden käyttäjien läheisille tarkoitettua vertaistukiryhmää. Tästä linkistä voit käydä katsomassa oman paikkakuntasi tarjonnan.

8. On normaalia, että hän ei halua apua.

Joskus syynä on, ettei hän myönnä ongelmaa, joskus addiktion haitat eivät ole vielä hänen mielestään suurempia kuin sen hyödyt.

Jos hän ei ota vastaan apua, sinun pitää ajatella itseäsi ensin ja tehdä tarvittavia ratkaisuja itsesi auttamiseksi.

Vaikka tämä artikkeli käsittelee ongelmia parisuhteessa, addiktin kumppanina olo voi olla hyvin yksinäistä, vaikka kuinka rakastaisi toista.

Mutta jos psyykkinen (ja kenties myös fyysinen) terveytesi on vaarassa, sinun pitää tehdä vaikea mutta välttämätön ratkaisu, sinun pitää jättää hänet.

Useista eri syista. Seuraavaksi niistä muutama.

9. Jos mikään ei toimi, sinun pitää luovuttaa.

Olemme jo Ilmanehtoja sivustomme muissa blogikirjoituksissa käsitelleet aihetta, kuinka haitallinen länsimaisen kulttuurin luoma myytti romanttisesta rakkaudesta on (varsinkin elokuvateollisuuden esittämänä) sosiologisella mutta myös henkilökohtaisella tasolla.

Et tarvitse ketään tai mitään ollaksesi täydellinen. Unohda roskapuheet sielunkumppanista tai sinun toisesta puoliskostasi.

Kun kaksi eläkeläistä kulkee pitkin katua toisiaan kädestä pitäen näky sulattaa sydämen, mutta heidän pitkän suhteensa salaisuus on enemmänkin sitoutuminen, tilan antaminen toiselle, kompromissien tekeminen, luottaminen ja toisen kunnioittaminen kuin Kauniiden ja Rohkeiden imitoiminen.

Tärkein asia sinun elämässäsi on sinä.

Rakkaus ei pysty kaikkeen.

Hieman vinoutuneesti, päätöksesi jättää addikti kumppanisi saattaa ole juuri se asia, joka pelastaa hänet. Viimeinen niitti, josta hän huomaa, että käytön negatiiviset vaikutukset ovat suurempia kuin positiiviset.

Jos hän todella rakastaa sinua, on hyvin mahdollista, että hän oikeasti alkaa etsimään apua.

uudistanut

10. Älä jää lähden/ palaan/ lähden oravanpyörään.

Jonkun ajan kuluttua, kun olet jättänyt hänet, huomaat, että hän on “kuivilla”. Hän on uudistanut elämänsä. Sillä hetkellä sinun tulee pysyä rauhallisena ja puntaroida tilannetta.

Onko hän hakenut ammattimaista apua? Repsahtaminen on yleistä, kun puhutaan aineiden väärinkäytöstä ja vieroitushoidoista, mutta ammattilaiset osaavat auttaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Lopettiko hän vain palatakseen takaisin käyttäjäksi? Sinun pitää jättää hänet. Unohda hänet ja elä elämääsi parhaalla mahdollisella tavalla tietäen, että teit kaikkesi auttaaksesi häntä.

Se ei ole helppoa, mutta ajan kanssa pystyt uudistamaan myös itsesi.

Ja peilistä katsoo takaisin paljon viisaampi ihminen.

Miksi tämä kirjoitus on Ilmanehtoja sivuston blogeissa?

Ensinnäkin, ongelma on valitettavan yleinen parisuhteissa, ja sivustomme blogikirjoitukset yrittävät auttaa kaikissa parisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä, oli kyse sitten seksistä, kotitöistä tai rakastamisen vaikeudesta.

Toisekseen, koska toiseen ihmiseen tutustuminen on aina hieman arpapeliä. Paitsi Ilmanehtoja sivustolla.

Sivustomme on avomielisten aikuisten yhteisö, ja jäsenemme tietävät mitä he haluavat. He voivat helposti etsiä hakutuloksista itselleen sopivat ihmiset.

Haluaisitko kimppakivaa? Haluatko tulla ulos kaapista ilman että perheesi saa selville? Etsitkö satunnaista seuraa? Vai vakaata suhdetta?

Yhteisömme hyvä puoli on, että ihmiset ovat hyvin suorapuheisia. Ja voit esittää kysymyksiä ihan mistä tahansa.

Aloita uusiin ihmisiin tutustuminen ilmaiseksi vaikka heti!

Jakaminen on välittämistä!